Om Dr. Käse och ostbrickan


Dr. Käse förenar smaker och levererar ett unikt hantverk från Europas skickligaste matkonstnärer.

Nästan lika länge som vi människor haft boskap har vi troligen även tillverkat ost. De första arkeologiska ostfynden är från omkring 7000år f.Kr. Själv klev jag in i ostens historia betydligt senare men den har fångat mig och nu vill jag dela med mig av mitt intresse för osten och den betydelse osten har och har haft för oss människor genom historien. 
Jag heter Jon Andri Zogg och är ostexpert, ostdommare och jag föreläsare och utbildar dig som vill lära dig mer om ost. Jag är född och uppvuxen i ett av ostens hemländer, Schweiz, i kommunen Grosshöchstetten i Emmental. Min mor är svenska och min far schweizare så jag är uppvuxen med både Schweizertyska och svenska och med dubbelt medborgarskap. Jag flyttade till Sverige 2001 och sedan dess har osten, kärleken till den svenska naturen och intresset för mat och osthantverk varit min kompass.


Kanske har vi träffats över disken i någon av de många ost- och matvarubutiker jag arbetat, kanske på en ostprovning, en mathantverksmässa eller på Belgoklubbens Ölkryssning. Tillsammans med just Belgoklubben har jag skapat ett ostkonceptet kallat Dr. Käses Bricka. En ostbricka bestående av unikt utvalda ostar som sällan når detaljhandeln men som nu kan njutas hemma kring ditt matbord då brickan skickas i återvinningsbar kylförpackning till ditt paketombud. Dr. Käses Bricka är unik i sitt slag då ostar är speciellt utvalda att passa till öl. Ölet som med sin mångfald  som i ständigt ökande takt får en större och större roll som mat- och sällskapsdryck och på Dr. Käses Bricka ingår även ofta ölet som ingrediens eller smaksättare till ostarna.  Just öl anser jag vara den mest förnämsta smakpartnern till ost. Dessa två fermenterade och lagrade produkterna, har en lång och delad historia både vad gäller tillverkning, konsumtion och matkultur.

Jag serverar ostar där kärleken och passionen för mathantverk och smakkombinationer står i fokus.
- Som man ystar får man ostar!


/Jon Andri Zogg
Dr. Käse